skip to Main Content
De 10 Must-know Over Vochtproblemen

De 10 must-know over vochtproblemen

Je huis produceert vocht. Heel veel!

Elk huishouden produceert vocht door te koken, wassen, baden en sporten. Zelfs ademen brengt vocht in de lucht. Uw gezin en huisdieren brengen elke dag vele liters water bij u thuis. Vocht kan ook vanuit de grond uw huis binnenkomen via de kelder of kruipruimte.

Te hoge luchtvochtigheid is niet gezond

Vochtigheid is belangrijk voor onze gezondheid. Een normale luchtvochtigheid is nodig om je prettig te voelen. Te veel vocht in uw huis kan echter grote problemen veroorzaken en zelfs uw gezondheid negatief beïnvloeden. Micro-organismen die gedijen in vochtige omstandigheden zijn bijzonder zorgwekkend omdat ze allergieën en astmatische aandoeningen kunnen veroorzaken.

is niet gezond

heel droog zijn. Ruimtes met airconditioning, waaronder vliegtuigen en kantoren, zijn ook bekende ‘droge zones’.

Insecten en schimmels houden van een vochtig huis

Insecten gedijen goed in vochtige omstandigheden. Huisstofmijten houden vooral van warme temperaturen (23-27 graden Celcius / 75-80 graden Fahrenheit) en een hoge luchtvochtigheid van 70-80%. Een studie heeft uitgewezen dat mijtenpopulaties stoppen met groeien en afsterven wanneer de relatieve vochtigheidsgraad onder de 60% zakt. Het is bewezen dat airconditioning de huisstofmijtallergenen in huizen verlaagt door de omgevingstemperatuur en relatieve vochtigheid te verlagen. Schimmel houdt ook van vochtige omstandigheden. Wanneer de relatieve vochtigheid hoger is dan 80%, zal schimmel zich waarschijnlijk meer dan 50% van de tijd ontwikkelen. Het is bekend dat hun sporen bijdragen aan de ontwikkeling van astma bij kinderen en allergieën veroorzaken.

Vochtigheid is altijd relatief

Dus wat is eigenlijk “vochtigheid” eigenlijk? Vochtigheid is de hoeveelheid vocht of waterdamp in de lucht. Tot nu toe zo eenvoudig. U zult echter meestal de term ‘relatieve vochtigheid’ horen. Waarom ‘relatief’? Omdat de maximale hoeveelheid water die de lucht kan vasthouden, afhankelijk is van de temperatuur van de lucht. Een relatieve vochtigheid van 100% betekent dat de lucht de maximale hoeveelheid water bevat die het bij die specifieke temperatuur kan bevatten. Warmere lucht kan meer water bevatten dan koudere lucht.

altijd relatief

Dus wat gebeurt er als warme, vochtige lucht afkoelt? De koudere lucht kan minder vocht vasthouden en kan een deel ervan ‘laten vallen’. Dit gebeurt het gemakkelijkst wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een koud oppervlak (zoals een koele frisdrankfles in de zomer of ramen in de winter). Water dat op deze manier door de lucht wordt afgegeven, wordt ‘condensatie’ genoemd, wat ernstige problemen kan veroorzaken in uw huis, auto, boot of camper.

De ideale luchtvochtigheid is 40-60%

Over de ideale relatieve luchtvochtigheid in huis lopen de meningen enigszins uiteen. Over het algemeen wordt aangenomen dat het het beste in het bereik van 40-60% ligt. Het is onwaarschijnlijk dat u gedurende korte tijd buiten dit bereik komt. Negatieve effecten treden het meest op wanneer delen van uw huis continu worden blootgesteld aan hoge luchtvochtigheid.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *